Deelstudie 3: verbinden van verbeteren en verantwoorden voor het versterken van een kwaliteitscultuur
Werken aan kwaliteit in het onderwijs bestaat uit twee hoofdprocessen, namelijk: het verbeteren van de kwaliteit en het verantwoorden van de kwaliteit. In een kwaliteitscultuur dienen verbeteren en verantwoorden met elkaar verbonden te zijn (ESG, 2015). In de praktijk worden deze processen vaak los van elkaar uitgevoerd.
In deze dieptestudie bij een drietal opleidingen van een Vlaamse Hogeschool is middels interviews in kaart gebracht welke beelden docenten, onderwijsadviseurs en opleidingscoördinatoren hebben bij het verbeteren van kwaliteit en het verantwoorden van kwaliteit.
De data laten zien dat docenten continu bezig zijn met het verbeteren van het onderwijs waar zij verantwoordelijk voor zijn. Op de vraag waar zij zich op baseren om hun onderwijs te verbeteren komt naar voren dat zij zich veelal baseren op hun persoonlijke overtuigingen en beelden van goed onderwijs. Docenten, onderwijsadviseurs en opleidingscoördinatoren zijn niet goed op de hoogte zijn van wie welke kwaliteitseisen stelt aan de opleiding. Dit is een mogelijke verklaring voor waarom mensen verantwoording als spannend ervaren. In een van de drie opleidingen was net een formeel verantwoordingsmoment geweest, men was verbaasd dat men als opleiding eigenlijk goed bezig was. Daar was men zelf niet bewust van.
De bevindingen van deze studie pleiten ervoor dat als je een kwaliteitscultuur wilt versterken, het van belang is om met elkaar een gedeeld beeld te creëren van de beoogde kwaliteit. Dat maakt het mogelijk om die kwaliteit te monitoren, collectief te verbeteren en ook successen te vieren. Kortom: het zorgt ervoor dat een opleidingsteam meer in control is over de kwaliteit en hier pro-actief aan kan werken.
Dit artikel is nog niet gepubliceerd.